A kormány a következő években továbbra is azon fog dolgozni, hogy a családok anyagi biztonságban élhessenek és minél több gyerek megszülethessen.

  Mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek 2022 díjátadó gáláján csütörtökön Budapesten.  

Kiemelte: a 2010 utáni „családbarát kormány” másik fontos célja megadni a döntés szabadságát a szülőknek arról, hogy gyerekvállalás után mikor menjenek vissza a munkaerőpiacra. A bölcsődei ellátás fejlesztésével is segítik a visszatérést, az elmúlt 12 évben duplájára növelték a férőhelyek számát – tette hozzá.

 

Hornung Ágnes kiemelte, 2010 óta nominálisan és GDP-arányosan is folyamatosan nőttek a családokra fordított támogatások; nemzetközi összehasonlításban a GDP-arányos összeg „abszolút az élvonalban” van világszinten.

A csok 220 ezer családnak segített az otthonteremtésben, minden ötödik lakásvásárláshoz, illetve -építéshez a magyar családok igénybe vették ezt a kedvezményt

– hangsúlyozta, megjegyezve, tervbe vették a rendszer finomhangolását, hogy valóban a rászorulókon segíthessenek.

A háztartások vagyoni helyzete jelentősen javult 12 év alatt, illetve pozitívan változott az egy főre jutó nettó jövedelem is 2010 óta – mondta. A családtámogatási rendszer a 3 gyerekes családokra „van kihegyezve”, a vagyoni helyzet is ebben a szegmensben javul a leglátványosabban – tette hozzá.

A fő cél továbbra is az, hogy az a termékenységi arányszám 2,1 százalék fölé emelkedjen annak ellenére, hogy a gyermekvállalási hajlandóságot a járvány és a háború is rontja – ecsetelte.

Hornung Ágnes arra is kitért, hogy a Start-értékpapírszámlák tulajdonosai között egyre többen vannak azok, akik betétgyűjtéssel egészítik ki az életkezdési támogatást; a pénzügyi tudatosságot tovább szeretnék növelni a lakosságban.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a rendezvényen elmondta, a tőzsde vezetése és tulajdonosai a BÉT tőzsdei bevezetéséről nem tettek le, néhány hónapon belül „újabb lépés” várható. Korábbi ígéretük szerint megtették az előkészületeket ahhoz, hogy a BÉT részvényeivel kereskedni lehessen, de a befektetői hangulat romlása miatt végül elhalasztották a lépést – idézte fel.

A világ tőkeindexei 25 százalékkal csökkentek tavaly a bizonytalanságok, illetve a háború hatására; Magyarországon ennél mérsékeltebb, „csak” 13 százalékos volt a csökkenés

– jegyezte meg.

Rámutatott, hogy a világ monetáris politikáját meghatározó amerikai kamatszint várhatóan 5 százalék fölé nő, illetve hosszabb távon e szint felett marad, ami az euróatlanti tőkepiacokra is kihat. A háborúval a jelek szerint idén is számolni kell, így 2023 is várhatóan „komplikált” év lesz – vetítette előre.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója felidézte, hogy 2022 elején történelmi szintekre 54 ezer pont fölé emelkedett a BUX, a háború azonban megváltoztatta a működési környezetet és volatilissá váltak a piacok. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-hoz viszonyítva – a tavalyi visszaesés ellenére – több mint 80 százalékos pluszban van az index.

A lakosság megtakarításai 2010 óta megháromszorozódtak, ami óriási potenciált jelent a vállalatok növekedési terveihez – húzta alá. Hatalmas a verseny a hazai megtakarításokért, a „kötvényfronton” is komoly hozamokat kínálnak, így a vállalatoknak „nincs könnyű dolga” – jegyezte meg.

A BÉT több mint két évtizede díjazza a tőkepiaci szereplőket a BÉT Legeken; ezúttal 24 kategóriában. A szakmai zsűri véleménye alapján az Év befektetési szolgáltatója díjat idén az OTP Bank Nyrt. nyerte, a pénzintézet emellett a Kibocsátói transzparencia díjat és Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója címet is elnyerte.

Az Év legnagyobb új részvénybevezetése címet a Vienna Insurance Group AG nyerte el, az Év elemző műhelyének pedig a Concorde Értékpapír Zrt.-t választották.

Az év legnagyobb fúzióval megvalósuló alaptőke-emelése elismerést a MKB Bank Nyrt., Az év zártkörű alaptőke-emelése díjat a 4iG Nyrt., Az év nyilvános alaptőke-emelése címet pedig a Masterplast Nyrt. nyerte el.

A BÉT Xtend piacon Az év kijelölt tanácsadója a Navigator Investments Nyrt. lett, a különdíjat a Gloster Infokommunikációs Nyrt.-nek, míg Az év kibocsátója díjat a NAP Nyrt.-nek ítélték oda.

A fenntarthatósági díjat az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a befektetői tudatosság díjat pedig a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, a legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cég díjat pedig a WOOD & Company szerezte meg. Az év hazai részvény-kereskedési platformja a felhasználók szavazatai alapján az előző évekhez hasonlóan a KBC Securities lett.

 

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.