Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A mezőgazdaság digitalizációja stabilitást és kiszámíthatóságot hoz az élelmiszertermelésben, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar agrárium versenyképes maradjon Európában. Erről az agrárminiszter beszélt az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítás megnyitóján.

Ossza meg az információt!

Az Ötpróba sorozat sikerét több ezer szabadidősportoló teljesítménye bizonyítja és viszi hírét egészen Tokióig

Péntek délelőtt került sor a jelenleg több mint 24 000 tagot számláló Ötpróba szabadidősport-mozgalom ünnepélyes évnyitójára az Országház felsőházi termében. Ez az év kiemelten fontos a mozgalom számára, mivel idén zárul le a programsorozat olimpiától olimpiáig tartó 4 éves ciklusa. A nyári ötkarikás játékokra jutalomból 24 ötpróbázó is eljuthat a legjobbak közül, hogy a helyszínen szurkoljon a magyaroknak – a többieket pedig értékes ajándékokkal jutalmazzák aktív életmódjuk elismeréseként.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sorozat költségvetését biztosító
Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről köszöntötte az egybegyűlteket, majd értékelte az EMMI és az Ötpróba együttműködését, valamint a minisztérium szabadidősporthoz fűződő kapcsolatát. Fontosnak tartja, hogy a magyar élsport mellett – amelynek sikereit világszerte nagy elismerés övezi – a szabadidősport aktív eltöltését is teljes mellszélességgel támogassák. Ennek célja egyrészt az egészségügyi mutatók, másrészt az életminőség javítása.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszámolt arról, hogy a kormánybiztosság milyen módon segíti a hazai szabadidősportot – tekintetbe véve, hogy a kormány fontos célkitűzése 2030-ra az egyik legélhetőbb európai országgá formálni Magyarországot. Ennek érdekében évek óta nagyarányú fejlesztések zajlanak: többek között újraindították a vándortáborozás hagyományát, turistaházakat, madárleseket és sípályákat újítanak fel, illetve létesítenek, emellett pedig futó-, kerékpár- és görkorcsolyapályákat is építenek.
A fentiek mellett a kormánybiztosság tevékenységnek kulcsfontosságú eleme volt az Ötpróba új életre keltése 4 évvel ezelőtt. A kormánybiztos elmondta, hogy a mozgalom sportot népszerűsítő tevékenysége nyomán országszerte jelentősen emelkedett a tömegsport-rendezvényeken résztvevők száma, ami nagyobb szabású események esetén több ezer főt jelent. A programokon egyébként Révész Máriusz is rendszeresen rajthoz áll családtagjaival együtt. Beszédes adat továbbá, hogy az ötpróbázók közül a jelenlegi állás szerint már 551 ember érdemelte ki a legértékesebb garantált ajándékot, a melegítőt. Mindez ékes bizonyítéka a résztvevők elhivatottságának, hiszen ők már minimum egyszer összegyűjtötték a maximális 60 pontot 5 sportágban. Érdemes megemlíteni továbbá azt is, hogy az ötpróbázók 52%-a nő. Egyértelműen fontos tehát folytatni a munkát: a kormánybiztosság már elő is készítette a kormányhatározatot az Ötpróba sorozat folytatásáról a tervek szerint az új, négyéves szezon szeptemberben veszi majd kezdetét Ötpróba Párizsban néven.

Szemán Róbert, a sorozatot koordináló Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit
Kft. ügyvezetője ezután kitért az Ötpróba 2019-es statisztikai adataira. Megtudtuk, hogy tavaly 118 ötpróbás sportrendezvényre került sor, amelyeknek a 86%-a zajlott vidéken, 14%-a pedig a fővárosban. Az eseményeket a 3145 éves korosztály látogatja leggyakrabban: közülük több mint 12 000 fő fordult meg a programokon az elmúlt évben. De a 1630 éves és a 4660 esztendős résztvevők száma is jóval 5000 fölött van korcsoportonként. A fogyatékossággal élők közül jelenleg 118 ember vesz részt aktívan a sportversenyeken. Toronymagasan a futás a legnépszerűbb az ötpróbás sportágak közül, 150 318 összesített ponttal, ezt követi a dobogón a túrázás (18 446 pont) és az úszás (16 269 pont).

Imre Géza, a MOB elnökségi tagja, világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai
ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó ezt követően ismertette a tokiói jutalomút részleteit. Biztosan utazhat az egyes kategóriákban legtöbb pontot szerző 5 ötpróbázó (a 60 év alatti nők és férfiak, a 60 év feletti nők és férfiak, illetve a fogyatékkal élők közül), a további 19 szerencsést egy sorsolás keretein belül hirdetik ki. A sorsoláson való részvétel feltétele minimum 60 Ötpróba-pont összegyűjtése összesen 5 sportágban, 2020. május 31-ig. A sorsolásra június 13-án, a Mozgás Éjszakáján kerül sor. A nyertesek négycsillagos szállodában laknak majd, szervezett városnéző és gasztroprogramokon vehetnek részt, és természetesen egy-egy olimpiai eseményre is belépőt kapnak.

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete saját olimpiai emlékeiről mesélt. Számára a legnagyobb élmény a világklasszis sztársportolókkal és az elképesztően összetartó magyar szurkolókkal való találkozás volt. Örömét fejezte ki, hogy ez az óriási, felejthetetlen élmény most néhány szerencsés ötpróbázónak is megadatik.

Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, az Ötpróba kajak-kenu nagykövete aki nemcsak sportolóként, de sportvezetőként is részt vett több olimpián szintén méltatta a magyar szurkolókat. Az összes hazai sportoló nevében elmondta, milyen hatalmas erőtöbbletet és támogatást jelent a sportolók számára, hogy jelen vannak a helyszínen a magyarok, és izgulnak értük a versenyeken.

A beszámolók után egyedi emlékplakettek átadására került sor, amelyekkel egyrészt az Ötpróba partnereinek és támogatóinak, másrészt a sportesemények szervezőinek munkáját ismerték el. Az ünnepség fénypontján pedig a toplistás Ötpróba pontszerzők korosztályok szerinti dobogós helyezettjei vehették át emlékérmeiket.

 

Ossza meg az információt!

Autózni veszélyes üzem – ezzel mindenki tisztában van. Mégis kevesen tudjuk elképzelni, hogy a kocsink a korom eltömődések miatt akár milliós alkatrészcserére szoruljon. A hozzáértők szerint azonban az ilyen hibák gyakoriak, és az még csak a legkisebb gond, hogy hosszú ideig tart a javítás. Hogyan lehetne megelőzni őket? Íme, az intő jelek, hogy ideje a szerviz felé kanyarodnunk!

A bajt sokszor jelzi elsőként a műszerfalon világító DPF szűrő csekklámpa, esetleg villogó „engine”csekklámpa, utalva rá, hogy el van tömődve a szűrő. Gyanús lehet, ha hirtelen megnő a fogyasztás, vagy ha a jármű „szervizmódba” teszi magát, ami miatt a teljesítményben is érzékelhető a korlátozott fordulatszám. A régi típusú autók esetében a „check engine” lámpa is kigyulladhat. Ha ennyi jel láttán sem kapunk észbe, súlyos következményekkel is számolhatunk.

Mintha befogott orral akarnánk levegőt venni

„Ha a keletkező kipufogógáz betömíti a rendszert, azzal más alkatrészeket is tönkretehet: sokszor van csőrepedés, sérül a szűrő hőmérsékleti vagy nyomáskülönbség szenzora, sőt a motorban is kár keletkezhet, mert nem tud távozni a gáz. Olyan ez, mintha befogott orral akarnánk levegőt venni” – magyarázza Nyolcas-Kállai Norbert mérnök, a TerraClean technológia szakértője. – „A fellépő hibák javítása, például EGR szelep és a hozzátartozó csőrendszer, az izzógyertyacsere, vagy a befecskendezőrendszer felújítása sok idő, a tönkretett alkatrészek cseréje pedig horribilis összeg lehet.”

Az eltömődés kihathat az EGR rendszerre is, aminek feladata, hogy újrahasznosítsa a kipufogógáz egy részét. Ilyenkor az elektronika dönti el, mikor és mennyi kipufogó gázt fog visszavezetni a motorba, hogy azt újra elégesse. Ha ez a rendszer hibásodik meg, egyes alkatrészek javítása sok százezres tételt jelent.

„A magyar autópopuláció átlagéletkora 14,2 év. Tele vagyunk használt autókkal, ezek közt rengeteg a dízel, de újabban már benzines autókban is gyakran van EGR rendszer, korom részecskeszűrő. Épp ezért számolhatunk vele, hogy a probléma egyre gyakrabban üti fel a fejét” – mondja Norbert a szakember.

Napok helyett másfél óra alatt javítható

„Ha a részecskeszűrő eltömődik, az mindig csak okozat. Olyan ez, mint a láz: meg kell találni a kiváltó okot, okokat. Mi ilyenkor egy szoftver segítségével olvassuk ki a hibakódot, ami fényt derít a további meghibásodásokra. Kimérjük a kipufogórendszer ellenállását is, amiből százalékosan megállapítható az eltömődés mértéke. Ettől függ, hogy milyen technológiát alkalmazunk a tisztításra” – mondja Gidófalvi Nándor Loránd gépész, a TerraClean technológia szakértője.

Mi történik ezután? A megszokott módszer, hogy ilyenkor a DPF szűrőt leszerelik, majd egy centrumba továbbítják, ahol valamilyen savas anyaggal vagy vízzel megtisztítják, esetleg kiégetik. Ezt követően juttatják vissza az eredeti szervizbe, ahol visszaszerelik, a komplett folyamat pedig 2-3 napot is igénybe vehet. Erre kínál alternatívát a TerraClean, ahol a részecskeszűrőtisztítás mindössze másfél óra.

Ilyenkor egy speciális, alifás üzemanyagot juttatnak a részecskeszűrőbe, egy gép segítségével mely a folyadékot habbá konvertálja. Ez a hab a szűrőbe jutva terjedni kezd, kitölti azt, és reakcióba lép a korommal, melynek hatására széndioxid gáz, vízgőz távozik a kipufogón keresztül. Egy ilyen négy szakaszos szabadalmaztatott tisztítás során a teljes szűrő végigtisztítható, leszerelni sem szükséges. Aki kíváncsi, végig is nézheti a folyamatot a szervizben, ami után a méréseket és a hibakódokat is megkapja jegyzőkönyv formájában. Így a tulajdonos pontosan nyomon követheti, mi történik az autóval, ahelyett, hogy egy több napos és számára láthatatlan procedúrára hagyatkozna.

A TerraClean itthon elsőként honosította meg ezt a nemzetközi szabadalommal rendelkező tisztítási technológiát, amivel könnyen, gyorsan távolítja el a motorban lerakódott karbont, kátrányt, lakkot vagy egyéb szennyeződéseket. Ez növeli az autó élettartamát, optimalizálja a teljesítményt, csökkenti az üzemanyagfogyasztást és hosszú távon akár sok pénzt spórol a tulajdonosnak.

Ilyen szolgáltatás a rendszermotortisztítás is, ami a befecskezési ponttól a kipufogó végéig mindent áttisztít, karbantart és korommentesít. „Ennek az elvégzése 30 ezer kilométerenként lenne ajánlott, így el lehet képzelni, milyen lerakódást kell eltávolítanunk egy 2-300 ezer kilométert is megtett jármű esetében! Ez az eljárás évekkel hosszabbíthatja meg a motor élettartamát” – hangsúlyozza Gidófalvi.

A TerraClean Európa nagyvárosaiban már 7 éve jelen van, nálunk azonban csak 2018-tól vált elérhetővé. Jelenleg Budapesten és vonzáskörzetében elérhető, ám gyorsan terjeszkedik. „A technológia teljességgel mobil, így akár mozgó szolgáltatásként is végezhető, de arra is van mód, hogy már működő autószervizekben kerüljön bevezetésre, akik szeretnének többet, mást nyújtani, mint a versenytársaik. A cél egy országos szolgáltatói hálózat kiépítése, ahol a vidéki városok lakói is élvezhetik a könnyebb, gyorsabb javítási módszerek előnyeit” – zárja a szakember.

Ossza meg az információt!

Napról napra változó világunk marketingmegoldásairól, annak mérhetőségéről, és az agrármarketingben várható irányokról adtak tájékoztatást a „Mi terem a neten?” című konferencia előadói az Agroinform.hu csapata szervezésében az AGROmashEXPO kiállításon.

Megnyitó köszöntőjében Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a korábban soha nem látott, virtuálisan elérhető adatmennyiségről, a szelektálás jelentőségéről és az ebben főszerepet játszó hitelesség kérdésének felértékelődéséről beszélt.

Megjegyezve: a marketingtevékenységek hatékonyságában döntő szerepe van a hiteles, szakmailag megbízható információk megosztásának és az értékmegőrzést célzó szemléletnek. A szakember irányításával az AMC is ezen elvek mentén, továbbá a trendek lekövetésével és a promóciós tevékenységek korelváráshoz igazításával végzi munkáját. Ennek jegyében mobilapplikáció fejlesztéssel, a termékpálya kampányokat támogató videóblog sorozatokkal és többek között az online és a social térben figyelemfelkeltő akciókkal egészülnek ki az AMC által korábban is alkalmazott hagyományos marketingeszközök.

Az agrármarketingben használt eszközrendszert támogató szemléletmód és a valós értékmegőrzés jelentőségét elemezte előadásában Dr. Totth Gedeon, a Magyar Marketing Szövetség, Agrár-és Élelmiszermarketing Tagozat vezetője, aki kiemelte, a marketing eszközrendszere a megfelelő szemlélet nélkül nem lehet hatékony. Röviden felsorolta az online marketingben tapasztalható változásokat, és megfogalmazta mi hozhat sikert: igazodni kell a változó fogyasztói igényekhez, ugyanis napjainkban a fogyasztók véleménycsoportokat alkotnak és ezen csoportok mentén kell elérni őket. Emellett kiemelte a kapcsolati marketing és az együttműködési marketing jelentőségét.

Bolyki Bence az Agroinform.hu portávezetője előadásában a hatékony online-marketing eszközeit ismertette az Agroinform elmúlt 15 évének tapasztalatai alapján. Felvázolta többek között a kulcsszó alapú tartalomlétrehozás fontosabb lépéseit, és a keresőre optimalizált tartalomgyártás kritériumait is, tehát azt, hogy miként kerülhet egy tartalom a keresőlisták élére.

Rédey Iván a Kométa marketing igazgatója konkrét példán keresztül ismertette, hogyan tudta pozícionálni magát a Kométa a piacon: termékükhöz egy új üzenetet alakítottak ki, ami sikeresen elkülönítette azt a versenytársaktól.

Mielőtt Dr. Milics Gábor a Széchenyi István Egyetem docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke az agrárdigitalizáció irányairól és gyakorlati hasznáról, valamint a februári PREGA Konferenciáról beszélt, Dombóvári István humorista dobta fel a konferencia hangulatát előadásával.

Az eseményt kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen marketingesek és marketing szakértők vitatták meg az agrármarketing aktualitásait és irányait.  

 

 

 

Ossza meg az információt!

2020. január 24.

Laptartalom

2020 február 1-től Erő Zoltán építész, urbanista  Budapest új főépítésze.

Erő Zoltán tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán (1977–82), valamint a Leuveni Katolikus Egyetem Történeti Városok és Épületek...

Ossza meg az információt!

Idén 2020. január 22–25. között rendezik meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást. A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényén csaknem 350 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Ossza meg az információt!

                                                     

Fegyvertörténeti tárlatvezetés az Acél és Szív
című időszaki kiállításban

Az ACÉL és SZÍV. Ezer év történeti fegyverei című időszaki kiállítás mintegy 450 fegyverkincset sorakoztat fel, amelyek a harcterek világa mellett a vadászat és a reprezentáció témakörébe is elkalauzolják az érdeklődőket. A fegyvertörténeti tárlatvezetés során nem csak középkori kardok, huszárfegyverek, vadászpuskák és míves keleti fegyverremekek tekinthetők meg, hanem többek között gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ezüst szablyája, valamint az 1849-es branyiszkói ütközet győztesének, Guyon Richárdnak nevét őrző díszkard is.

Időpont: 2020. január 29. 17 óra
Jegyár: 

 • teljes árú: 2500FT/fő 
 • diák, nyugdíjas: 1250Ft/fő 

 

Ossza meg az információt!

          

Vajon véget érhet az internet?

Az egész 2015 májusában kezdődött, amikor is a lemonde.fr egyik cikke a világháló, azaz a World Wide Web lehetséges összeomlásával riogatott. Annak ellenére, hogy egy ilyen esemény bekövetkezése nem több mint puszta feltételezés, számos cikk született a témában válaszul a Royal Society of London által az úgynevezett Internet Capacity Crunch, magyarul az internet kapacitásának összeroppanása témakörében szervezett tudományos tanácskozásra.

Ebben a helyzetben, amikor fennáll a veszély, hogy a hálózat még azelőtt összeomlik, hogy egyáltalán „felnőttkorba” lépne – 2023-ban a web mai formája alig lesz több 25 évesnél –, megkísérelhetjük elképzelni az internet összeomlását, és a nyomában ébredő világot. Üres szervervázak és elektromos hulladéktenger? Digitális semmi minden képernyőn? Digitális sivatag? A webet utánzó gépek? Kézműves internet? Mendemondák és vallomások az egykor létezett internetről? Az elveszett kapcsolat kétségbeesett keresése?

Mi történik a hatalmi szerkezetek gazdasági és politikai megnyilvánulásainak egyszerre anyagtalan és helyhez nem kötött dinamikájával, ha szétkapcsol a hálózat? És mit lehet mindeközben mégis tenni és mondani? Hogyan – vagy hogyan ne – töltse ki az ember a lényegében kölcsönkapott idejét és terét, egy olyan téridőt, amely immár megoszlik a digitális és a fizikai valóság között?

E gondolatok nyomán gyűjtöttük egybe az ilyen és ehhez hasonló megfontolásokat visszhangzó művészi álláspontokat. Bár a kiállítás eredetileg québeci művészekkel jött létre, erre az alkalomra magyar művészekkel bővítettük a palettát – pályázati felhívás útján, valamint a Ludwig Múzeum gyűjteményéből, illetve a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány archívumában található korai hálózati művekből; emellett néhány svájci művész munkái is szerepelnek, amelyek ezelőtt a genfi Mapping Festival legutolsó kiadásán megrendezett The Dead Web kiállításon voltak láthatóak. E szemléletmódnak köszönhetően sajátos megközelítésben építhetjük fel és bonthatjuk ki a webről, illetve annak hiányáról alkotott elképzeléseinket.

The Dead Web – The End kiállítás eredeti verziója 2017-ben mutatták be az Eastern Bloc-ban (Montréal, Québec, Kanada). 2019-ben a Molior rendezésében volt látható a Mirage Festival-on (Lyon, Franciaország) és a Mapping Festival-on (Genf, Svájc).

A kiállítás 2020. április 26-ig látogatható.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK

Julien BOILY, BORI Bálint, BEÖTHY Balázs, CSONTÓ Lajos, Romain & Simon de DIESBACH, EIKE, FORGÁCS Péter, GERHES Gábor, KOMORÓCZKY Tamás, Frédérique LALIBERTÉ, NAGY Kriszta, NÉMETH Hajnal, PÁL Zsuzsanna Rebeka, Roman ONDAK, Projet EVA (Etienne GRENIER & Simon LAROCHE), Dominique SIROIS & Baron Lanteigne, Société Réaliste, SUGÁR János, SZARKA Péter, SZEGEDY-MASZÁK Zoltán, Julie TREMBLE, Lukas TRUNIGER & Nicola L. HEIN, VÁRNAI Gyula, VÁRNAGY Tibor, ZICS Brigitta

Ossza meg az információt!

Karácsony: bíróságon támadja meg a közbeszerzési döntőbizottság bírságát a BKV

Ossza meg az információt!

Ne dőljön be a víztisztító berendezést árulóknak!

Ossza meg az információt!

Követés

2020. január 23.

Laptartalom

2020 február 1-től Dr. Varga Ivett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. új vezérigazgatója. A közlekedési szakember a Főpolgármesteri Hivatal nyílt pályázatán nyerte el megbízatását.

Varga Ivett tanulmányait az Eötvös Lóránd...

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Idén 2020. január 22–25. között rendezik meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást. A magyar...
Idén is egészséges finomságok várnak a MentesFeszten
Szokolay Dongó Balázst, a népi fúvóshangszerek mesterét első sorban a színpadról és lemezekről ismerjük, számos remek formációban játszik szólóban, vagy a zenekar tagjaként, zeneisége igazi unikum....
Az ország egyik legjelentősebb historikus zenei fesztiválja immár hatodik alkalommal repíti vissza látogatóit a régmúltba!
Megjelent az Országházi Mesék sorozat első mesekönyve, a Szél hozta rézvitéz
Hogyan kerüljük el szülőként a kiégést, vagy épp hogyan változtathatjuk meg a világot napi egy étkezéssel? Ehhez hasonló, mindennapos és egyre többeket foglalkoztató kérdésekben segítenek a Hórusz...
Kalandozás a múzeum épületében zárás után A kíváncsi és vállalkozókedvű látogatóknak 100 perces útjuk során interaktív lehetőséget kínálunk, hogy zárás után fedezhessék fel a múzeum évszázadainak...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó