Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig. A főváros vonzásában, de mégis a természet közelségét nyújtó helyszínen. Mondhatjuk, hogy családias környezetben a Kreatív Kávé otthonában várjuk az alkotni vágyókat.

Az alkotóteraszon nem vagyunk híjján a madárcsicsergésnek és az erdő ölelésének sem. A festés pedig itt végképp kikapcsolja a mindennapok problémáit. - foglalta össze Tajthy Gabi a Kreatív Kávé művészeti vezetője az Ürömi alkotótábor esszenciáját.

Miben más az alkotótábor mint az évközbeni festőfoglalkozások?

Az alkotótáborokban hosszabb időt töltönk együtt, mint az évközbeni foglalkozásokon. Ürömön és Algyőn is egy hetes a nyári alkotótábor, Badacsonyban pedig 4 napos turnusokban várunk festeni. Vannak, akik szállást foglalnak és kedvezményes heti jegyet váltanak, így minden foglalkozáson résztvesznek. Amolyan kreatív nyaralás ez számukra. Azonban Ürömön van lehetőség napi jegyeket is váltani, ha valaki nem tud egy teljes hét szabadságot kivenni a munkahelyén.

A nyári táborokban általában komolyabb, nagyobb lélegzetvételű képeket festünk. Ezekre már általában év közben felmerül az igény és így nagyon várt témákból áll össze az alkotótábor repertoárja. Idén 2022-ben az egyik ilyen téma lesz például Klimt Emilie portréja, a második pedig a levendulás olajfestmény programunk. 

Videó: 

Klimt képei mindig népszerű és visszatérő témák a nyári táborban. Az arany és ezüst médiumok használata különleges alkotásokra ad teret, amit szinte mindenki nagyon kedvel. A levendulás tájképek mindig népszerű témák itt Ürömön. Talán azért is mert a közeli levendulamezőn, a Kevély hegyen ilyenkor virágzik ez a csodás illatú növény és szedd magad program keretében akár egy kosárral is haza vihetünk belőle. 

Tipp:  A szombati levendulás festőprogram után érdemes ellátogatnod a Kevélyhegyi Levendulamezőre. 

Kép: a festőtáborunk témái

Nyáron szeretünk egy kicsit lelassulni és az alkotótáborok pont erről szólnak. Itt van több időnk kidolgozni a képeinket, jobban elmerülni bennük. Az egésznapos program közben az ebédet is helyben fogyasztjuk el, nem kell rohanni sehova. A csodás festmények mellett barátságok is alakulnak nagy nevetések közepette. 

Gyakran csatlakoznak kezdők is, akik legutoljára az általános iskolai órákon festettek. A táborokban ők is bátrabban belevághatnak akár egy komolyabb témába is. Az alkotóterasz mellett van lehetőség pihenni a függőágyban, vagy sétálni a réten és beszélgetni is. Badacsonyban pedig a Balaton mellett egy medence is szolgálja a felfrissülést alkotás közben.

Videó: 

Milyen témák lesznek idén az Ürömi táborban?

Klimt szecessziós női portréját már említettem. A másik nagy kedvencünk Van Gogh népszerű Csillagos éj képét is megfestjük olajfestékkel és festőkéssel. A festő óriások után nem maradnak el a könnyedebb nyári témák sem. Pipacsokat is festünk arany médiumos mintákkal, valamint szintén akril festékkel tavirózsákat. 

Az olajfestés szerelmeseire gondoltunk a hét második felében. Pénteken, szombaton és vasárnap is olajfestékkel alkotunk: női portrét, levendulás tájképet és záró akkordként pedig balatoni vitorlásokat. Így Algyőn egy kellemes hosszú hétvégét is el tudsz tölteni, ha csak egy-egy napot tudsz hiányozni a munkából. 

Az olajos programsorozat keretében a minden részletét kipróbáljuk az olajfestésnek. Festünk majd ecsettel és festőkéssel is. Megismerjük a részletgazdag kidolgozás lehetőségét a női portrén és a festőkéses elnagyolt ábrázolás különleges varázsát is. 

Mi a titok? Mi az, amitől átszellemül mindenki az alkotótáborban?

Erre a kérdésre nem könnyű megfogalmazni a választ. Sokan érkeznek a napi problémák feszültségével, azonban ezeket a problémákat egy teljesen új helyszín és társaság vagy éppen elfoglaltság, képes távolítani. Természetesen az átszellemüléshez kell a saját hozzáállásunk is. Az ellazulás általában azoknak megy nehezebben, akik nagyon konkrét elvárásokkal érkeznek saját magukkal szemben. Például első alkalommal egy teljesen tökéletes, majdnem másolat minőségű festményt akarnak készíteni. 

A festés tanulása is egy folyamat ugyanúgy mint bármi másé, például a nyelvtanulásé. Egy egésznapos nyelvi kurzus után sem gondolhatjuk, hogy tökéletesen fogjuk beszélni az adott, nyelvet, ha korábban még nem tanultuk azt. Azonban, ha a mindennapos teljesítménykényszert, maximalizmust otthon tudod hagyni, akkor teljesen át tudod adni magad a kézzel és a festékkel végzett munka örömének, ami gyakran már oly távoli a mindennapos irodai stressz mellett. 

Egy Kreatív Kávés alkotói nap folyamán lépésenként megtöltöd  a vásznat színekkel, kialakulnak a formák és minden egyes ecsetvonást magad készítesz. Egy kerek egész alkotást tartasz végül a kezedben a nap végén, ami csak a Tiéd. Az alkotás közben nem kell nehéz döntéseket meghozni, maximum arról döntünk, hogy például legyen-e még egy fa a tájképünkön vagy sem, vagy vajon milyen színű virágot fessünk. A festményed akkor van kész, amikor azt mondod, hogy elkészült és ebbe a külvilág problémáinak nincs beleszólása! 

Videó:

Még több hír Budáról

Lábbal verték a taktust, tapsoltak és énekeltek a gyerekek a Muzsikás együttes rendhagyó énekóráján az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában. A gyerekek a tornateremben gyűltek össze, hogy a...
Horváth Péter „Kisindián” és az Indián-vízitúra csapata május 28-án, szombaton közösségi evezésre hívnak minden érdeklődőt, emellett az idén is várják nyári napközis evezős táboraikba a gyerekeket,...
Őrsi Gergely: Eldöntöttük, hogy a közösség erejének segítségével tesszük rendbe a régi pesthidegkúti községházát.
A hazai mobilszolgáltatók fokozatosan vezetik ki a 3G-hálózataikat, erre tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programot hirdetett.
Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig.
"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa...
A beruházás a Részvételi Költségvetés második körének győztes projektje.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal jegyzője Szkennelő Munkakörbe munkatársat keres.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két új bérlakáspályázatot is meghirdet a lakosság számára.
Tájékoztató a Vasas Pasaréti Sportcentrum beruházással kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat módosításról.
Jövő kedden Bajor Zoltán, az MME - Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke tart ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon ban, amely többek...
2022.május 6-án 13 óráig a 2022-es GIRO d’Italia nevű kerékpárverseny miatt közlekedési korlátozásokra számíthatunk a XXII., valamint a szomszédos XI. kerületben.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Klebelsberg Kastély könyvtára.
Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás...
Április közepén ünnepelte 88. születésnapját Bodrogi Gyula. Első feleségéről, Törőcsik Mariról nevezték el a Feneketlen-tó melletti parkot, és az Újbudai Tanácsadó Testület tagjává is a napokban...
Mint minden más rendezvény, Óbuda Napja sem látott két éve élő embert – és viszont. A felhozatalból úgy tűnik, május 7-8. között amit csak lehet, bepótolnak az óbudai Fő téren, ahová ezúttal nem...
Budafok-Tétény Önkormányzata az alábbi cikket tette közzé.
Az alábbi cikk a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán jelent meg.

A címlapról

A főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre...
A Fővárosi Közgyűlés 1999-ben, 2008-ban és 2011-ben - tehát utoljára...
Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a...
Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...

Könyvajánló

A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.
Élesítsd az IGAZI VEZETŐT magadban az 5 KRAFT-vezetői minőség mozgósításával.
"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech