Az elmúlt két év nem tett jót a munkahelyi kollektíváknak.

A Covid, és azzal együtt a home office elterjedése megritkította a személyes találkozások számát, ami növelte a távolságot a munkatársak között. Bár ezt az időszakot szerencsére már magunk mögött hagytuk, korántsem mondhatjuk azt, hogy minden visszaállt a normál kerékvágásba. Talán nem is fog. Mindemellett soha nem volt még annyira fontos a stabil munkahelyi háttér, a vezetőből és a csapattársakból épült védelmező bástya, mint most. Az erős csapat és a biztonságérzet megteremtése a felelős vezető feladata, amiben kifejezetten erre a területre specializálódott szakemberek segítségére is számíthat, például a coaching alapú csapatépítés során.

Ismerjük azokat a mondásokat, talán mi is eleget hallottuk, hogy ne vidd haza a munkát, válaszd szét a karriert a családtól stb. Korábban, amikor a munkahely valóban egy másik helyszínt is jelentett, talán az ezen kéréseknek való megfelelés nem volt lehetetlen küldetés. Ma azonban sokan home office-ban, de legalábbis hibrid üzemmódban (néhány napot az irodában, néhány napot otthon) végzik a feladataikat, így könnyen összemosódnak a határok. A munka és a magánélet kölcsönösen hatással vannak egymásra: ha az egyik oldalon gondok vannak, a másik sem képes tökéletesen működni.
„Fel kell ismerniük a vezetőknek, hogy olyan időket élünk, amikor a konkrét cégvezetői feladatokon túl, igenis figyelmet kell fordítaniuk a beosztottjaik jó közérzetére, hangulatára is.

Munkahelyválasztásnál természetesen továbbra is elsődleges szempont a fizetés mértéke, valamint a rugalmas munkavégzés, de mindez ma már kevés. Ha egy cégen belül feszültségek, konfliktusok vannak, ami miatt az alkalmazottak nem érzik jól magukat, az rövid távon teljesítményromlást okozhat, hosszú távon pedig vagy stresszbetegségek kialakulásához, vagy kulcsemberek elvesztéséhez vezethet. Akármelyik történik, az a cég működését is veszélyezteti” – avatott be Král Éva life és business coach. 

Team coaching és coaching alapú csapatépítés

10-15 évvel ezelőtt még megtehették a cégvezetők, hogy ha probléma merült fel egy beosztottjukkal kapcsolatban, úgy döntsenek, hogy inkább megválnak tőle, hiszen könnyen találtak helyette másik munkaerőt. Akkor munkahiány volt, most azonban munkaerőhiány jellemzi a gazdasági környezetet, ami ezt a luxust kizárja a megoldási lehetőségek közül. A konfliktushelyzeteket meg kell oldani, vagy ha lehet, leginkább meg kell előzni őket. Mind a team coaching, mind a coaching alapú csapatépítés remek lehetőség erre. Míg az előbbi jellemzően komolyabb témák mentén állítja a teljes csapatot egy irányba, az utóbbi élményhez kötötten, könnyedebb formában teszi ezt. A vezető részéről az első és legfontosabb annak a felismerése, hogy gond van, és azt is el kell fogadnia, ha egyedül nem tudja megoldani. Ennek beismerése nagy erény, ami cseppet sem csorbítja a vezetői képességeit.

A moderált keretek között, azaz, ha egy külső személy irányítja a diskurzust, sokkal könnyebben, felszabadultabban adja ki magából mindenki a feszültséget és mondja ki az azt kiváltó gondolatokat, érzéseket. Már ennyi elég a pozitív irányú változás elindulásához. 


 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.