Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Fiatal, kezdő szervezetek számára beszűkültek a lehetőségek a főváros egész területén. Ferencváros otthona kíván lenni a kísérleti projekteknek, kreatív kezdeményezéseknek is, hiszen ezek a kultúra folyamatos megújulásának motorjai.

A mostani kezdeményezés jellegében az évek óta megszűnt Tűzraktér, a nemrég bezárt Müszi és az épp most felszámolt Dürer kert-Keleti Blokk küldetéséhez hasonlít: egy tér, ahol a kulturális élet kisebb, új vagy réteg érdeklődésre számot tartó szervezetei, művészei,
informális csoportjai működhetnek a piaci bérleményekhez képest jóval rugalmasabban (akár más szervezetekkel közös használatban).
Mindezt a Ferencvárosi Önkormányzat lazán ölelő karjában, egy minimál költségvetésű, független intézményként.

A Vágóhíd utca 31-33. szám alatt található Konnektorban működő szervezetek:

 TEST- ÉS LÉLEKSZÉPÍTŐ ALAPÍTVÁNY-

Rózsa Magdolna vagyok a Test- és Lélekszépítő Alapítvány kurátora. 2017-ben kezdtem el foglalkozni adományszervezéssel az ingyenes szépségápolás mellett a rászoruló családok, gyermekek és egyedülálló idősek részére. Szépségápolási termékekkel, ruházattal, cipővel, élelmiszerrel és egyéb természetbeni juttatásokkal (jegy, bérlet, szemüveg, iskolai felszerelések, személyre szabott karácsonyi ajándékok) is segítem őket. 2020 júniusában hoztam létre a Test- és Lélekszépítő Alapítványt, hogy professzionális módon tudjam támogatni a nehéz helyzetben élő családokat a Családsegítő Szolgálatokkal együttműködve.

 

www.facebook.com/testeslelekszepito

 

Közösségben vállalt szerep: A Családsegítő Szolgálattal közreműködve a nehéz helyzetben élő ügyfeleik ingyenes szépségápolása, higiéniai termékekkel való támogatása.

 

      -TRIPSÁNSZKI DÁVID ANDRÁS-

 

  Tripsánszki Dávid vagyok! Festőművész, grafikus, mural-festő, szociális munkás. Rengeteg téren próbáltam már ki magam. Foglalkoztam már belső terek enterior-ének kialakításán, rengeteg zenekar grafikai arculatan (cd borítók, pólóminták, stb..) Budapesten és vidéken is festettem már több nagyobb falfelületet a város felkérésére. Közel ötven kiállítás van a hátam mögött. 10 éve önfenntartó festőművészként élek Budapesten. Jelenleg cigány telepek csillagpontjainak a kifestésével foglalatoskodom, amiket délutáni napközis programként a gyerekek segítségével alakítok ki.

 

https://www.instagram.com/tripotripotripo/?hl=en

 

    Közösségben vállalt szerep: A ház belső designjának megtervezése, kialakításában segítség. Képzőművészeti foglalkozások szervezése, szitanyomás.

 

 

 

-ZENGETŐ KULTURÁLIS EGYESÜLET-

 

A Zengető Kulturális Egyesület egyik fő célja, hogy újra közbeszéd tárgyává váljon a kender, ez a rég elfeledett haszonnövény, amit már ükapáink is termesztettek. Mindezt a művészet sokoldalú eszközével bemutatva. Hagyományt őrizni és hagyományt teremteni! Visszatalálni a gyökereinkhez, megérezni a közösség teremtő erejét – ez a Zengető missziója. Alapítói olyan fiatal művészek, akiket a természet és annak ciklusaival együttműködő hagyományok inspirálnak.

 

 

Közösségben vállalt szerep: – kézműves vagy képzőművészeti workshopok
– zero waste/zöld életmód, zöld szemlélet előadások és kerekasztal beszélgetések
– mozgásórák, dobkör és táncműhely

 

  -CSÁO! DRÁMAPEDAGÓGIAI MŰHELY-

 

A CSÁO! Drámapedagógiai Műhely célja, hogy elröpítse a gyerekeket egy fantáziavilágba, ahol önfeledten játszhatnak, és amelyben bátran megmutathatják valódi önmagukat, mindenféle kockázat és a felnőttek ítélkezése nélkül. Ebben a világban szárnyalhat a fantáziájuk és a kreativitásuk, miközben felelősséget is vállalnak a játékon belül döntéseikért és egymásért. Nem-formális eszközök segítségével tanulhatnak arról, milyen egy demokratikus közösségben létezni, és felelősséget vállalni a döntéseikért. Hisszük, hogy a társadalmi változáshoz kulcsfontosságú a gyermekkorban megtapasztalt nyitottság és kreativitás, hogy a gyerekek olyan felnőtté váljanak, akik tenni mernek álmaik megvalósításáért, és tudnak demokratikus közösségekben létezni.

 

https://csaodrama.wixsite.com/home/mi-a-cs%C3%A1o

 

Közösségben vállalt szerep: Nagycsoportos drámafoglalkozás vagy színházi nevelési előadás vagy workshop és kiscsoportos drámajátékos foglalkozás. A foglalkozásokat ferencvárosi hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyerekek részvételével tervezzük, integráló jelleggel, együttműködésben a helyi általános és középiskolákkal.  

 

-TÁRSADALOMKLINIKA EGYESÜLET-

 

A Társadalomklinika Egyesület 2014 tavaszán Pécsett alakult meg, tagjaink nagy része fiatal, diplomás szociális szakember. Az Egyesület célja olyan szociális szolgáltatások tervezése és megvalósítása, amelyek képesek elérni azokat a – többnyire veszélyeztetett – fiatalokat is, akiket a már létező szolgáltatások nem képesek bevonni. Ennek érdekében olyan közvetlen hangulatú szabadidős tevékenységeket kínálunk, mint a DJ-szakkör, közösségi falfestés, szövegírás, rappelés, közös zenélés. A tavalyi évben ezeket a tevékenységeket két napközis táborba sűrítettük össze, ahol a Tudás Hatalom csoporttal, önkénteseinkkel és számos művésszel kiegészülve valósítottuk meg a különböző tevékenységeket. Ezen programok során lehetőség nyílik a bizalmi légkör kialakítására, és a fiatalok bevonására a többi programunkba, mint a Jövőműhely foglalkozásunk, vagy a Szexedukációs- és Drogprevenciós foglalkozások.

 

http://www.tarsadalomklinika.hu/

 

Közösségben vállalt szerep: Ifjúsági klub, filmklub, drámapedagógia foglalkozás, önsegítő csoport foglalkozások szervezése.  

 

-BUDAPEST BIKE MAFFIA-

 

A Bike Maffia, az idén 10 éves civil szervezet, a Konnektor Inkubátorház legelső lakója.
A BBM-et a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívta életre 2011-ben, Ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdték a munkát, az adományok kiosztásakor bringával keresték fel az utcán és a szociális ellátásban élő hajléktalan embereket. Céljuk az ő életük segítése volt.
Az elmúlt jó pár évben megkerülhetetlen csapata az innovációnak, kreativitásnak, az új megoldásoknak szociális területen.

 

      Az elmúlt években dinamikusan nőtt a szervezet, rengeteg önkéntes csatlakozott hozzánk, s ennek köszönhetően új projekteket és akciókat indítottunk. Programjainkon keresztül sokféle módon közelítünk a hajléktalanság és az előítéletesség problémájához, melyek sok esetben túlmutatnak az elsődleges segítségnyújtáson. Rendszeres ételadományainkon túl az akcióink a figyelemfelkeltést, a szemléletváltást szolgálják, az iskolai programok az érzékenyítést, a közösségépítést, az önkéntesség népszerűsítését célozzák, ételmentő projektünk a pazarlásra, a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet, kiskert programunk a hajlék nélkül élők önellátását, aktivizálását segíti, fotópályázatunk a művészet eszközeivel az alkotás örömét és a sikerélményt adják a résztvevőknek, míg Sweet Home projektünk rászoruló családok életét segíti. Az Európai Szolidaritási Testülethez csatlakozva pedig nemzetközi, európai uniós projekteket is indítunk, melyek külföldi résztvevők bevonását is lehetővé teszik.

 

Célunk továbbra is a hajléktalan emberek, rászoruló családok, szociális intézmények segítése. Kreatív, innovatív szemlélettel közelítünk a segítségnyújtáshoz, a szociális ellátáshoz, nagy számban toborzunk önkénteseket és delegálunk többek között az intézményi ellátásba, illetve egyéb civil szervezetek munkáját segítve a projektjeinken keresztül. Fontos feladatunk a társadalmi érzékenyítés, az előítéletek lebontása – kiváltképp a fiatalok körében – az új megoldások megtalálása a szociális környezetben.

 

https://bikemaffia.com/

 

Közösségben vállalt szerep: – adománygyűjtések és ételosztások koordinálása, közreműködés más szociális szervezetekkel
– a rendezvények szervezésében vállalt segítség  

 

-F.A.L. – FREAK ART LAB-

 

A Freak Art Lab a Konnektorban született, három önálló alkotóként tevékenykedő művész társulása. Közös bennünk a felhasznált alapanyagok palettája – bőr, bringabelső, fém, textil és ami csak a kezünkbe akad – illetve a hozzájuk való viszonyulásunk. A hulladékmentes anyagfelhasználásra törekszünk, újrahasznosítunk, át- és újrastrukturálunk. Kísérletezünk, tapasztalunk, improvizálunk.

Kezeink közül ékszerek, kiegészítők, installációk, lakberendezési tárgyak, dekorációk kerülnek ki. Többféle stílus közt kalandozunk, legyen az industrial, tribal, cyber, gipsy vagy fancy, az egyetlen szabály, amit követünk, hogy az alkotó munkában nincs szabály.
Workshopjainkon megosztjuk tapasztalatainkat, átadjuk tudásunkat, megtanítjuk az alapanyagok és az eszközök használatát és foglalkozunk a kreativitás és az alkotói szabadság felébresztésével, megélésével és kiteljesítésével is.

 

Csapattagok:
Csetényi Lilla – Nearnia
https://www.instagram.com/lillacsetenyi/

Tomaleti Reni – Tomaleti
https://www.instagram.com/tomaleti_r/

Kalácska Zsana – Zwana, VIVOID

https://www.instagram.com/zwanamodular/
A közösségben vállalt szerep:
Kézműves és művészeti workshopok
Ruhacsere
Vendég kézművesek, művészek meghívása workshopokra

 

-GRUND SZÍNHÁZ-

 

A Grund Színház társulata 2011-ben jött létre; fennállása óta egyre növekvő számú és típusú előadással áll a közönség elé. Alapítója és vezetője Andrew Hefler, aki meghonosította Magyarországon a színházi és alkalmazott improvizáció műfaját. A társulat művészei elkötelezettek abban, hogy a való életből visszaköszönő pillanatokat mutassanak a színpadon, amelyek ismerősek, ugyanakkor más megvilágításba helyeznek mindennapi és társadalmi problémákat, gyakran a kifinomult humor segítségével.

 

https://www.grundszinhaz.hu/

 

Közzöségben vállalt szerep: – impro színház tréningek és képzések
– a programok szervezésében vállalt segítség  

 

-Tóth Andrásné Babi-

 

Szupervizorként, coachként, pszichodráma vezetőként és mentálhigiénés szakemberként dolgozom, többek között a Szegedi Egyetem
mentálhigiénés képzésében is vezetek egy csoportot. Foglalkozom életvezetési tanácsadással is: terveimben szerepel minden korosztály számára elérhető önsegítő csoportok indítása, valamint egyéni konzultációk vezetése is. Mivel fontosnak tartom a mentális egészség
megőrzését szívesen tartok olyan workshopokat, ahol az érdeklődők megismerhetik az önismeret, az önsegítés fontosságát,
rátalálhatnak saját értékeikre olyan segítő beszélgetéseken és technikákon keresztül, amelyeket később önállóan, a mindennapi
életükben is alkalmazhatnak.

 

-Tóth Dóri-

 

Zenészként több ismert zenekarban játszom és két éve énektanárként is dolgozom. Mint minden mást az életemben, az énektanítást is
rendszerszinten figyelem: hiszem, hogy a test és a lélek egészsége folyamatosan, oda-vissza hat egymásra, ezért nem csak
énektechnikai, hanem gyakran az éneklésben is releváns, életmóddal kapcsolatos témákat is érintünk az óráimon. Úgy gondolom, az
éneklés nagyon jó eszköze az önbizalomépítésnek és a lelki felszabadulásnak, ezért olyan technikákat, eszközöket adok a
tanítványaim kezébe, melyek rövid- és hosszútávú fejlődést biztosítanak nekik emberileg és szakmailag egyaránt, legyen az
meditáció, szabad asszociációs írás, vagy egyéb mindfulness gyakorlat. Terveimben szerepelnek egyéni és csoportos órák, valamint
művészetterápiás workshopok, kicsiknek és nagyoknak is.  

 

-MOOK összművészeti társulat-

 

A MOOK egy összművészeti társulat, platform és brand. Olyan művészek a tagok, akik saját projekteket futtatnak, saját ötleteiket
szeretnék csapatban megvalósítani. A társulat szerepe ebben az, hogy az alkotók jól összeszokott emberekkel dolgozzanak hosszútávon,
a technikai vagy művészi segítséget emiatt gördülékenyen és gyorsan kapják meg, ne álljon az útjukba a kitapasztalás buktatói.
Ugyanakkor a társuat célja, hogy keménymagot képezve, találkoztassa a fiatal művészi szférát, és a művészetek közönségeit is.
A jól összeszokott társulat ezért sokszor vendégművészekkel szeretne dolgozni. A társulat még nem érte el célját és szerepét,
jelenleg ezért küzd és fejlődik! Forrás: ferencvaros.hu

A Budapest rovat további hírei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka.
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal drágábban, de újra használható a Lánchíd decembertől.
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter: a szakértői várakozások felett, 4,1 %-kal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.
A közönség voksai alapján kétszer lett a kontinens legjobb karácsonyi vására a budapesti adventi ünnep a Bazilikánál az elmúlt három évben.
Nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya, egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is.
Megújítják az útburkolatot az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utcánál, ezért több busz is módosított útvonalon közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)...
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Közel 20 ingyenes koncerttel készül karácsonyig a Together Gospel Singers azokon a Pest megyei településeken, ahol az önkormányzat a közösségi tereket, művelődési házakat vagy könyvárakat hétvégén...

A címlapról

Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech